Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk lösning ska hitta osynliga plaster

Publicerad: 4 Augusti 2014, 07:50

Östersjön är förorenat med osynliga mikroplaster. Nu ska forskare i Örebro testa en ny lösning för att fånga upp skräpet.


Mikroplaster i havet är ett stort problem. De drar till sig miljögifter som tas upp av vattenlevande organismer och fiskar riskerar att få i sig kemikalier som finns i plasterna. Bland annat kommer plasterna från tandkräm med plastkulor i.

Nu har en grupp forskare vid Örebro universitet tagit fram en ny typ av provtagare som ska filtrera ut de osynliga plasterna, rapporterar Ny Teknik. Tekniken har utvecklats med stöd av EU-projektet Clean Sea.

I provtagaren filtreras olika plastfraktioner med hjälp av tre sorters filter. Nu ska lösningen testas av forskarna som under 20 dagar ska segla längs Östersjöns kust. Tidigare har plasten fångats upp av planktonnät. Men enligt Ny Teknik är skillnaden att det nu kan bli möjligt att fånga plastpartiklar som är så små som 50 mikrometer till skillnad från näten som endast fångar partiklar ner till 330 mikrometer.

Provtagaren kombineras med en utrustning som använder nära infrarött ljus för att skilja ut plasten från andra små partiklar, exempelvis plankton. Forskarnas uppgift är att se vilka typer av plaster som finns i havet, vilka miljögifter som bundits till plasten samt vilka miljöeffekter på bland annat fisk som plasten ger upphov till.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.