Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk miljöteknik får del av 235 nya biståndsmiljoner

Publicerad: 6 mars 2006, 08:31

Biståndsorganet Sida ska öka miljösatsningarna kraftigt. Regeringen ökar anslaget för miljöinsatser med 235 miljoner kronor under 2006 och en stor del av ökningen ska läggas på miljöteknik i samarbete med nya miljöteknikrådet Swentec. Fokus ligger på hållbar stadsutveckling och förnybar energi.


Sida har redan planerat miljöinsatser på omkring två miljarder kronor men nu får biståndsorganet alltså ännu mer pengar att röra sig med.

Hur pengarna ska användas ska beslutas av Suda efter samråd med ett särskilt råd med representanter för regering, myndigheter, näringsliv och miljöorganisationer.

De 235 nya miljonerna ska främst gå till följande områden:
* Vatten och sanitet. Sverige har spetskompetens på området och ökade insatser kan ge snabba resultat.
* Kemikaliehantering.
* Hållbar energi och klimat.
* Hållbar stadsutveckling. Behoven är stora av ökade satsningar på bland annat avlopps- och avfallssystem i många av dessa länder.
* Hållbart naturbruk. Metoder för tillförsel av växtnäring för att säkerställa jordarnas näringsbalans på ett sätt som är miljömässigt acceptabelt och långsiktigt hållbart.
* Utbildning och miljöförvaltning. Bättre kunskaper och förmåga att analysera miljösituationen är viktigt för länders möjligheter att styra mot en hållbar utveckling.

– Miljöproblemen drabbar de fattigaste människorna hårdast. Det är framför allt de som blir svårt sjuka av föroreningar och giftiga utsläpp, som får sina hem och boplatser förstörda av naturkatastrofer och ser sina försörjningsmöjligheter försvinna på grund av misshushållning med resurser. Hela samhällsstrukturer hotas, säger Sidas generaldirektör Maria Norrfalk i en kommentar.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.