måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk miljöteknikexport ökar

Publicerad: 31 mars 2010, 11:14

Miljöteknik blir allt viktigare för Sverige. Av den totala varuexporten i fjol växte andelen miljöteknik till 3,2 procent.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den svenska varuexporten föll med 16 procent under skräpåret 2009. Men miljöteknikexporten stod emot konjunkturen väl och föll bara med hälften, 8 procent. Det visar siffror som Swentec, Sveriges miljöteknikråd, tagit fram i samarbete med SCB.

– En slutsats är det hållbara samhället är stabilare än samhället i övrigt. Att satsa på grön tillväxt och omställning till en eko-effektiv ekonomi lönar sig för Sverige, säger Berit Gullbransson, verksamhetschef på Swentec, i ett pressmeddelande.

De senaste åren har andelen miljöteknik av den totala varuexporten legat på mellan 1 och 2 procent. Men 2008 ökade den till 2,8 procent och under 2009 ökade andelen alltså ytterligare till 3,2 procent.

Störst mottagarland är som tidigare Tyskland. Men Kina har ökat kraftigt – miljöteknikexporten till landet ökade med 52 procent mellan 2008 och 2009 från nära 1,5 miljarder till drygt 2,2 miljarder kronor. Därmed är Kina numera näst största mottagarland. Kina är också det enda land där den totala varuexporten ökade under 2009. Exporten ökade även till Italien och Nederländerna, enligt Swentec.
Mer exportstatistik hittar du på www.swentec.se/statistik.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev