Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk mobilbasstation kör helgrönt

Publicerad: 16 november 2009, 08:58

Svenska Flexenclosure tillverkar ”gröna” mobilbasstationer som drivs med vindkraft.


Ett svenskt företag har specialiserat sig på containerförpackade mobilbasstationer och dito mindre datorhallar med egen, miljövänlig strömförsörjning. Det är Lidköpingsföretaget Flexenclosure AB som tillverkar och säljer miljöhärdade mobilbasstationer eller andra liknande installationer i nyckelfärdiga containrar.

Flexenclsure bygger dina basstationer och du bara ställer på plats och slår på strömmen.

E-site prisbelönt mobilinstallation

Mobiltelefonin är på väg in i all världens mest oländiga hörn. Samtidigt blir vanligt bränsle allt dyrare och det är dessutom inte förnyelsebart. Nu kan du glömma kostnaden för diesel: den här nya telekominstallationen går på vind- och solenergi. Den är specialkonstruerad för ställen där inget elnät finns, och för avlägsna platser där det inte finns infrastruktur, vilket är fallet i 70% av alla nyinstallationer i världen. Den är alltså ett utmärkt val i utvecklingsländer där behovet av mobiltelefoni är stort. Systemet vann GSMA Mobile Innovation Global award 2008.

E-site drivs av förnyelsebar energi och energin lagras i ett batteri och en extra backup-reserv, för obruten drift. Energin hanteras av en central styrenhet som mäter strömmar och spänningar och justerar driftsparametrarna efter tillgänglig energi. Vindkraftverket har propellerblad som är specialkonstruerade för låga vindhastigheter. De tål sandstormar och är resistenta mot salt. Sanden kan inte heller tränga in i varken generator eller broms. Flexenclosure konstruerar helt efter kundens önskemål och skulle det finnas behov kan man bygga en anläggning med dieselgenerator som extra säkerhet.

Masten som vindkraftverket sitter på är dessutom avsedd för sändarantenner och mikrovågslänkar mot ryggradsnätet.

För att minska förslitningen av batterierna måste rätt temperatur råda i maskinrummet såväl som i batterierna. Systemet har därför två klimatzoner och särskild utrustning för att kyla batterierna, i form av en likströmsdriven kompressor. E-site är också utrustad med ett larmsystem med dörrlarm och rök- och temperaturlarm för de båda zonerna.

FMV köper starksaker

Försvarets Materielverk har insett fördelarna med färdigförpackade maskinhallar och har köpt 80 containrar av typen Heavy Duty för att bland annat bygga upp ett kustradarsystem. Flexenclosure installerar det mesta, som kyl- och värmesystem, larm och förinstallerade vägguttag och sedan installerar FMV radarn.

FMV valde Flexenclosure Heavy Duty av det enkla skälet att de uppfyllde alla tekniska specifikationer och höll bra pris. Alltihop är uppbyggt med COTS-apparatur (Commercial products on the Shelf). En del av containrarna ska utrustas med radar och ställas ut längs kusterna för att bevaka dessa i enlighet med Schengenavtalet, i samarbete med de övriga norsiska länderna. Utrustningen ska både kunna undersöka rörelser på havet runt Sverige och identifiera fartygen.

FMV har köpt liknande containrar tidigare, avsedda för radio, satellit och länkstationer, som nu använts i de svenska lägren i Afghanistan och Balkan i ett par år.

Flexenclosre håller hårt på kvaliteten och åtgärdar eventuella problem omedelbart. De flyttade nyligen tillbaka sin produktion till Sverige från Estland, eftersom man upplevt problem med kvaliteten.

Duger grejorna åt FMV, duger de förmodligen åt de flesta mobiloperatörer. Företag som Ericsson, Nokia, TeliaSonera, Vodafone och Emerson har också köpt lite större containrar för hela växelstationer, kallade Switching Stations.

Flexenclosure på Mauritis

Flexenclosure har drivit ett antal projekt åt operatören Emtel med säte på Mauritius, som olika programvaruprojekt och ett fibernät. Nu är det dags för nyckelfärdiga basstationer.

Ett problem med strömförsörjningen är att Mauritius ligger i ett område med kraftiga stormar, så kraftiga att vindkraftverket helt enkelt skulle kunna råka blåsa bort. Där kommer solpanelerna in som ett fullgott alternativ. I själva verket finns Flexenclosures containrar lite var stans i världen: i Afrika och Asien och på ställen där man snabbt behöver få tillbaka ett mobilnät efter en katastrof.

Containrarna kan levereras helt färdiga med radiomasten liggande ovanpå, färdigmonterad. Ställ containern där den ska stå, veva upp masten och lås fast den i mastfästet.

Sedan starten 1989 har företaget levererat över 8000 containrar till OEM:er, operatörer och underleverantörer. Containrarna finns till och med maskerade som röda stugor, för traditionstyngda svenskbygder.

Läs mer på www.flexenclosure.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.