Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk naturhänsyn långt ifrån unik

Publicerad: 12 Juni 2012, 08:00

Ny forskning visar att bilden av Sverige, som föregångsland med naturhänsyn i skogen, inte alls stämmer.


Ämnen i artikeln:

Slu

I Sverige gör naturhänsynen att träd och trädgrupper lämnas orörda inom avverkningsområden. Den allmänna uppfattningen att detta är speciellt för Sverige tillbakavisas i en forskarrapport som presenteras i tidskriften BioScience. En av forskarna är Lena Gustafsson, naturvårdsprofessor vid SLU, som menar att naturhänsyn finns i en rad andra länder. På grund av olika skäl, bland annat lång tradition av skogsbruk och stor andel privatägd skog, lämnas bara tre‒fem procent av avverkningsarealen orörd i Sverige, en siffra som är förhållandevis låg.

Forskarna är tveksamma till hur stor nytta de lägsta nivåerna gör, men tror samtidigt att liten naturhänsyn är bättre än ingen naturhänsyn alls.
‒ Med stöd av omfattande forskning slår vi i rapporten fast att skoglig naturhänsyn gör nytta. Vi är också överens om att den positiva effekten står i relation till hur mycket naturhänsyn som lämnas, säger Lena Gustafsson.

SLU:s pressmeddelande kan läsas här.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Slu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.