Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk radar med på EU:s önskelista

Publicerad: 11 December 2008, 07:17

Eiscat-radarn i Kiruna är strategiskt viktig för framtida forskning, menar ESFRI. ”En tung kvalitetsstämpel”, menar Vetenskapsrådet.


När EU-länderna prioriterar de infrastrukturer som behövs för framtida forskning ska en extra tanke ägnas åt Eiscat, med huvudkontor i Kiruna. Den europeiska samarbetsorganisationen för forskningsinfrastrukturfrågor, ESFRI, har nämligen satt Eiscat som ett av sju nya projekt på organisationens uppdaterade vägvisare.

”Att komma med i ESFRI:s vägvisare innebär inte att finansieringen är löst. Projekten måste själva söka pengar från olika källor, nationellt och internationellt men detta är en tung kvalitetsstämpel som visar att det är en efterfrågad europeisk infrastruktur för klimat- och atmosfärforskning av hög kvalitet”, kommenterar Lars Börjesson, huvudsekreterare Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer.

Eiscat driver tre radarstationer i norra Skandinavien och en på Svalbard. Huvudkontoret ligger i Kiruna och de övriga antennerna står i Tromsö, Sodankylä och i Longyearbyen. Med radarstationerna studeras solvindarnas påverkan på jordatmosfären, dess olika lager och magnetfält.

Mer specifikt är det en uppgradering av Eiscat saken gäller. Projektet, Eiscat_3D, handlar om att möjliggöra mätning på olika höjder samtidigt från flera riktningar, något som ska ge bättre förutsättningar att studera processer i atmosfären, jonsfären och den nära rymden, exempelvis norrsken och väderförhållanden i rymden.

Uppgraderingen beräknas kosta 250 miljoner euro att och om pengarna finns kan anläggningen stå klar 2013, enligt Vetenskapsrådet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.