Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk segelbåt ska samla in klimatdata

Publicerad: 19 September 2011, 11:58

Ikväll ger sig svenska segelbåten Journeyman ut på en tre år lång världsomsegling. Som en del i projektet Ocean Search ska den sensorutrustade båten agera mobilt labb och samla in klimatdata.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentech

Ett av målen med projektet Ocean Search är att så småningom utrusta vanliga fritidssegelbåtar med små sensorpaket så att de kan samla in klimatdata var de än befinner sig. Den första prototypen sitter på Journeyman, som ikväll lämnar Fisksätras hamn ikväll för en tre år lång världsomsegling, skriver Interactive Institute, som driver projektet, i ett pressmeddelande.

Foto: Interactive Institute

– Bakom Ocean Search står en ovanligt gränsöverskridande konstellation som kombinerar specialistområden såsom sensorteknik, datavisualisering och crowdsourcing och skapar förutsättningar för nya tjänster, forskningsmetoder och deltagarmodeller inom klimatfrågan. Här ger vi människor verktyg för att själva kunna vara med och påverka. Vi vill tillgängliggöra information om klimatförändringar och världshavens hälsa och på så vis skapa engagemang, delaktighet och ökad medvetenhet, säger Magnus Jonsson på Interactive Institute.

Förutom Interactive Institute så deltar även Journeyman, Imego, SIWI, Svenska Institutet och The Good Guys i projektet. Den 60 fot långa segelbåten är specialdesignad av Jesper Weissglas, som dessutom kommer att agera kapten under seglatsen.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.