Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk skog visar framfötterna

Publicerad: 13 Januari 2004, 08:07

Nu får svenska företag ännu bättre möjligheter att visa att man ligger steget före. Det säger Marie S Arwidson, vd för Skogsindustrierna, med anledning av den nya strategi för hållbar utveckling som presenterats av branschens europeiska samarbetsorgan Cepi.


Sverige är en av världens fyra största exportörer av papper och näst störst på sågade trävaror. Samtidigt är Sveriges skogsindustrier världsledande på miljöarbetet. Över 90 procent av produktionen sker i företag som har miljöledningssystem ? dubbelt så stor andel som för Europa totalt.

Marie S Arwidson som leder de svenska skogsindustriernas branschförening tvekar inte att framhäva de svenska företagens starka position.

– Sveriges skogsindustrier har ett mycket gott namn internationellt som ledande inom miljöfrågor och teknik. Detta har stor betydelse eftersom miljöfrågorna väger tungt. Konsumenterna kräver att produkterna är miljöanpassade och de företag som inte förstår det kommer att få långsiktiga problem.

Har alla stora förbättringar gjorts så att man nu kan slå av på takten?

Ingen kan slå av på takten! Miljöarbetet är en process, där det gäller att kontinuerligt förbättra på alla punkter, säger Marie S Arwidson.

Energiskatter oroar

Som chef för branschorganisationen lägger hon stor vikt vid ekonomin i miljöarbetet. Utan lönsamma företag blir möjligheterna mindre.

Därför tycker hon att det är angeläget att skatter och avgifter och strängare lagar undviks, så att konkurrenskraften säkerställs.

– Vi är främst oroade för vad som händer på energisidan, både vad gäller skatter och konsekvenserna av handeln med utsläppsrätter. Eftersom vi tillhör den elintensiva industrin hoppas vi fortfarande att förslaget till utsläppshandel ska förbättras.

Även när det gäller kemikalielagstiftningen är skogsindustrierna oroade, framför allt inför hotet att massa och returpapper ska omfattas av de nya reglerna.

– Det är viktigt att EU:s framtida kemikalielagstiftning blir funktionell och leder till minskad användning av farliga ämnen. Pappersmassa och returpapper får inte omfattas. Med en alltför byråkratisk lagstiftning befarar vi att kostnaderna för att testa kemikalierna blir för höga och kan belasta våra företag eller försämra utbudet. Vi har redan i dag god kunskap om de kemikalier vi använder.

Lönsamhet ett måste

– Vår bransch är den som har bäst förutsättningar att arbeta med hållbar utveckling, men då krävs inte bara satsningar på miljö och socialt ansvar utan även att företagen är lönsamma.

Tillväxten på 2-3 procent årligen är stabil, men kräver kontinuerligt stora investeringar.

Vad kan skogsindustrierna bli bättre på?

– Tillgången på energi till konkurrenskraftiga priser är avgörande för oss. Företagen ökar energieffektiviteten kontinuerligt. Men även om vi minskar energianvändningen per tillverkad enhet har vi ett ökat behov på grund av tillväxten.

Marie Arwidson betonar att industrierna till 80 procent använder biobränslen.

– Den förnyelsebara råvaran är vår styrka. I dag har vi högre tillväxt i våra skogar än vad vi avverkar men önskelistan för olika behov ökar. Vi vill tillverka mer papper, det finns krav på avsättningar till naturreservat, efterfrågan på biobränslen ökar och vi vet inte säkert hur det blir med importmöjligheterna från Ryssland och Baltikum i framtiden. Det är viktigt att alla samverkar i de här frågorna för att hitta rätt balans. Det är angeläget att vi också i framtiden kan förse Sveriges mest betydande exportnäring med råvara i tillräcklig omfattning!

Europeisk strategi

Marie S Arwidson tillträdde som vd för Skogsindustrierna i september 2003. Under sex år hade hon varit vd för branschens europeiska samarbetsorganisation Cepi med kontor i Bryssel. Under sina år på Cepi satte hon igång ett arbete med ett europeiskt program för hållbar utveckling inom branschen.

I december bar arbetet frukt i form av en helt ny strategi för hållbar utveckling, vilken nu ska tillämpas av nästan 1000 europeiska skogsindustriföretag.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.