Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk skogsfilm vann pris i Cannes

Publicerad: 3 Oktober 2017, 09:10

”A rapidly changing forrest” heter en svensk film som nyligen vunnit andra pris för miljöfilmer vid den internationella filmfestivalen The Cannes corporate media awards.


Bakom filmen, som handlar om hur skogen påverkas av klimatförändringarna, står Sverker Johansson, Henrik Skarstedt och Andreas Norin.
– Vår film handlar om hur skogen påverkas av klimatförändringarna, vad forskarna tror om de reella hot som finns och vilka möjligheter vi har att undvika dem, berättar Sverker Johansson för Aktuell Hållbarhet.

Vad var det som gjorde att ert bidrag prisades?
Jag tror att det var att vi lyckades berätta om en komplicerad fråga på ett medryckande sätt. När det gäller skogen finns många olika åsikter och debatten är väldigt polariserad. Miljörörelsen använder klimatargumentet för att skydda så mycket skog som möjligt. Skogsindustrierna använder exakt samma argument för att hugga så mycket skog som möjligt. Det kan vara svårt att orientera sig i den här situationen och sanningen ligger någonstans mitt emellan.

Vad tycker du om de andra tävlingsbidragen?
– Generellt höll de väldigt hög kvalitet. Men jag har ingen aning om vilka urvalskriterier juryn har. De som vann miljöklassen hade gjort en jättekort film om plastpåsar. Plastpåsar är ju en jättestor grej nere i Europa så man kan tänka sig att många kunde relatera till den. Men vi hade ju ett mycket mer komplicerat budskap.

”A rapidly changing forest” har producerats tillsammans med Future Forrest, ett skogsprogram på SLU, Umeå Universitet och skogsforskningsinstitutet Skogforsk.
– Det här är en av fem filmer som vi fått i uppdrag att göra på temat skog. Vi presenterar filmerna under taggen ”Vi måste prata om skogen” på Facebook och Instagram. Tanken är att filmerna ska leda till diskussion men redan nu känner vi att debatten är väldigt polariserad. Miljörörelsen känner sig hemma på spelplanen, de är snabba på att gå in och kommentera på sidan. Men skogsbranschen, skogsföretag och branschorganisationer har knappt varit inne på sidan alls, säger Sverker Johansson.

Se filmen här:

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.