Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk solenergi spås lysande framtid

Publicerad: 20 Mars 2009, 08:13

Tillväxtpotentialen för de förnyelsebara energikällorna sol- vind- och vattenkraft är stor. Svenska företag kan ta bra positioner.


Mycket pekar på att sol-, vind- och vattenkraft har en stor tillväxtpotential, något som kan gynna de svenska företag som är verksamma inom området. Den slutsatsen når Vinnova och Blue institute i den gemensamma rapporten ”Förnybara energikällor: Hela elmarknaden i förändring”.

I rapporten påpekar man dock att tillväxten är beroende av att de förnyelsebara energikällorna kommer att vara attraktiva ur kommersiell synpunkt. De faktorer som avgör detta är hur den tekniska utvecklingen fortskrider, hur mycket ekonomiskt stöd som delas ut samt hur kostnadsutvecklingen för andra typer av energikällor ser ut framöver.

Enligt rapporten står vindkraften för den största andelen av nyinvesteringarna i USA och EU. Om tio år kan marknaden ha tredubblats om dagens tillväxttakt håller i sig. Solenergi är dock den energikälla som växer snabbast, med över 50 procents årlig tillväxt. I rapporten menar man att den kan ligga till grund för en av världens största industrier år 2020.

Tillväxtmöjligheterna väntas innebära stora möjligheter för de svenska företag som är verksamma inom vindkraft och solenergi. Även om de svenska företagen inte är marknadsledande finns de ofta med i bilden som utvecklare och leverantörer.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.