Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk spis förändrar livet för fattiga

Publicerad: 2 april 2012, 09:45

Här är Ezystove – en superenkel spis, som även de fattigaste hushållen ska ha råd med. Den svenska innovationen ger stora miljövinster och har kammat hem en rad internationella designpriser.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentech

Hälften av jordens befolkning lagar mat över öppen eld, vilket tar lång och tid och kräver mycket bränsle. Den som lagar maten utsätts för hälsovådliga ämnen vid förbränningen, och dessutom bidrar jakten på ved till avskogning och ökade koldioxidutsläpp, skriver Svenska Dagbladet.

Som en lösning på problemet har svenska designbyrån Ergonomidesign tagit fram Ezystove – en superenkel och billig spis, som även de fattigaste hushållen ska ha råd med.

– Jag träffade kvinnor som lagar mat över öppen eld och förstod hur stor del av deras dag som går åt till att laga mat och leta efter bränsle. Det tar lång tid att få upp temperaturen i kokkärlen. Kvinnor och barn riskerar brännskador och när matlagningen sker inomhus bildas stora mängder sot, säger designingenjören August Michael som leder projektet, till tidningen.

Spisen är både lättmonterad och smidig att frakta. Grafik: Ezystove

Ezystove består av en enkel ställning av rundstål och en inre brännkammare av plåt. Brännkammaren har dubbla väggar med luft emellan – en lösning som gör att temperaturen stiger snabbare, vilket gör att det går åt mindre bränsle.

Om man jämför med matlagning över öppen eld så går det åt 40 procent mindre bränsle med en Ezystove. Koldioxidutsläppen minskar också med 40 procent, och utsläppen av andra giftiga gaser med hela 70 procent.

Redan nu testas modellen av 200 namibiska hushåll. Inom ett halvår hoppas man vara igång med lokal tillverkning i Namibia och Kenya.

Ezystove har redan vunnit bland annat guldmedaljen i IF Design Awards och fått utmärkelsen ”Best of the best” i designtävlingen Red Dot.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.