Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk standard för hållbara stadsdelar på gång

Publicerad: 19 september 2014, 10:06

Sweden Green Building Council vill utveckla ett nytt svenskt certifieringssystem för hållbara stadsdelar.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18 september.

Sedan tidigare finns det brittiska certifieringssystemet Breeam Communities som används i två stadsutvecklingsprojekt i Malmö och Sundbyberg.

– Vi hade tänkt att vi i Sverige skulle anpassa Breeam communities till svenska förhållanden och det är något vi nu testat i 22 olika stadsutvecklingsprojekt, berättar Ann-Kristin Belkert, chef för hållbar stadsutveckling på Sweden Green Building Council.

När man utvärderade det brittiska systemet kom man emellertid fram till att det kräver stora justeringar för att vara applicerbart på svenska förhållanden.

– Därför har vi fattat beslutet att istället ta fram ett svenskt system som vi äger själva och det är det vi nu håller på att utvecklar tillsammans med 50 samarbetspartners i 18 kommuner, säger Ann-Kristin Belkert.

Sweden Green Building Councils ambition är att systemet ska vara klart i maj nästa år men man hoppas att man snart ska kunna släppa vissa moduler så att kommuner ska kunna komma igång och jobba med certifieringssystemet.

– Vi har utrett det här under fyra års tid och undersökt allt från vattenaspekter till ekossystemtjänster och medborgardialog så vi har redan kommit en bra bit på väg. Nu måste vi få ihop det till ett system men också ett kompetensprogram där stadsutvecklingsprojekt får dela med sig av erfarenhet och kunskap tillsammans med forskare, säger Ann-Kristin Belkert.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.