Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk USA-fixering före Köpenhamnsmötet

Publicerad: 21 februari 2011, 09:39

De svensk-amerikanska förhandlingarna före klimattoppmötet i Köpenhamn var omfattande, visar dokument från Wikileaks som Svd studerat.


Ämnen i artikeln:

Usa

Det svensk-amerikanska samarbetet inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn var närmare än vad många trott, visar korrespondens från den amerikanska ambassaden som Wikileaks kopierat och som Svd tagit del av.

Utgångsläget var dåligt eftersom den förre amerikanske presidenten George W Bush motarbetat ett rättsligt bindande avtal. Men efter 2006 närmade sig de svenska och amerikanska regeringarna varandra i synen på vad som var politiskt gångbart.

Sverige och USA delade till exempel i allt högre grad synen på att ställa krav på utvecklingsländerna. Hösten 2009 – tre månader före mötet – kom miljöminister Andreas Carlgren och företrädare på den amerikanska ambassaden överens om att tona ned förväntningarna på resultat.

Förre EU-parlamentarikern Anders Wijkman menar att Sverige kunde ha agerat annorlunda:

– Med facit i hand gav både EU och Sverige för stark prioritet åt det amerikanska kortet. Andra regioner kom i andra hand. Att få med USA är viktigt, men vi borde alla – både regeringar i EU och miljöorganisationer – ha insett hur svårt det är, säger Anders Wijkman till Svd.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Usa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.