Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk vågteknik är världsledande

Publicerad: 10 December 2008, 08:21

En speciell generator gör att ett svenskt vågkraftverk är i det närmaste underhållsfritt.


Att underhålla ett vågkraftverk är varken enkelt eller biligt, men med en svensk konstruktion går det att bygga vågkraftverk som knappt behöver något underhåll alls. Det visar Uppsalaforskaren Rafael Waters i sin doktorsavhandling Energy from Ocean Waves som han försvarar den 12.e december.

I sitt doktorsarbete har han designat ett vågkraftverk som står utanför Lysekil och det speciella med det är att generatorn från grunden är anpassad för vågenergi.

Normalt används vanliga generatorer som måste rotera i 1 500 varv per minut för att vara effektiva. Eftersom vågorna rör sig långsamt går det inte direkt att komma upp i den rotationshastigheten utan man måste ta hjälp av växellådor eller hydrauliska system och ju fler rörliga delar desto mer saker kan gå sönder.

Generatorn som används i Lysekil är istället en så kallad linjärgenerator som genererar el genom att röra sig i takt med vågornas långsamma rörelser. Den behöver då inte lika mycket extrautrustning och håller längre. Enligt Rafael Waters har generatorn fungerat i snart tre år utan att ha behövt något underhåll.

Om vågkraften byggs ut fullt ut runt Sveriges kuster skulle den kunna generera tio terawattimmar el per år vilket motsvarar en eller ett par kärnreaktorer.

Petter Lobråten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.