Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk vindenergi anmäler SVT till granskningsnämnden

Publicerad: 27 mars 2014, 11:32

Branschföreningen Svensk vindenergi har anmält SVT till granskningsnämnden. Anledningen är SVTs granskning av vindkraften som enligt föreningen bryter mot kravet på saklighet och opartiskhet.


Den inlämnade anmälan är åtta sidor lång och tar enligt Svensk vindenergi upp en rad allvarliga faktafel i de reportage som sändes i SVT Mittnytt, Nordnytt och Rapport i början av mars.
– En av de grövsta felaktigheterna är att SVT i samtliga reportage uppger att det ska byggas 20 000 vindkraftverk i Sverige de närmaste åren och att påverkan från vindkraft därför blir mycket omfattande. 20 000 vindkraftverk skulle motsvara hela Sverige och Danmarks samlade elproduktion och faller på sin egen orimlighet. De prognoser som finns tillgängliga visar på en utbyggnad av omkring 1 000 nya vindkraftverk under den kommande fyraårsperioden, säger Anton Steen, analytiker på Svensk Vindenergi.

En annan av de mer anmärkningsvärda delarna av reportaget är den där man tittat på säkerheten menar, Anton Steen.
– När man tittat på säkerhetsrisker har man enbart använt sig av källor som är profilerade motståndsorganisationer mot vindkraft. Detta trots att det finns opartiska, vetenskapligt granskade rapporter om säkerhetsrisker.

Vad tror du att dessa felaktigheter beror på?
– Intrycket vi har fått, efter att ha tittat på de här inslagen, är att reportern i fråga har sin egen agenda. Det är så pass negativt och ensidigt vinklat att vi inte kan tolka det på annat sätt. Jag tror att det finns motståndare mot vindkraften i de här områdena som varit väldigt högljudda och det har nog redaktionen tagit intryck av. Det kan ha bidragit till ett negativt fokus på hela granskningen.

Vad blir konsekvensen av ett sånt här reportage för era medlemmar?
– Det leder till att det sprids en till stor del obefogad oro bland folk, framförallt bland folk ute på landsbygden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.