Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska artprojektet riskerar att skäras ner

Publicerad: 19 juni 2012, 06:22

Kan handla om 20 miljoner kronor mindre om året.


Det är Göteborgsposten som i dag skriver om en ny utredning som föreslås att anslagen till Svenska artprojektet ska minska med en tredjedel, från 65 till 45 miljoner kronor per år. Beslut i frågan kommer dock förmodligen först i och med regeringens höstbudget.

– Att skära ner en tredjedel av budgeten innebär ingenting annat än att vi måste jobba mycket långsammare och att vi inte kan nå ut på samma sätt, säger Johan Bodegård, chef för Artdatabanken och ansvarig för projektet, till Göteborgsposten.

Bodegård säger vidare att projektet är viktigt då det i längden handlar om att vi ska kunna ta hand om våra ekosystem på så sätt att vi kan ta del av de tjänster de levererar.

– Alla de här tjänsterna utförs av arter. Det är de som fixar det problemet. Vi behöver ju veta vilka de är. Det är det artprojektet handlar om.

Göteborgsposten skriver att förslaget ska debatteras vid en hearing den 29 juni.

***
ArtDatabanken fick 2002 i uppdrag av Sveriges riksdag att kartlägga alla Sveriges flercelliga växter, svampar och djur och skapa ett standardverk som beskriver dem. Syftet är att göra kunskapen om de svenska arterna tillgänglig för forskare, naturvårdare och allmänhet.
Sedan Svenska artprojektet startade har över 2000 nya arter hittats.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.