Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska banker investerar i oljeledning som hotar ursprungsbefolkning

Publicerad: 8 November 2016, 14:00

Svenska banker investerar nära en halv miljard kronor i ett byggprojekt som hotar ursprungsfolks mark och fördöms av FN.


Bygget av oljeledningen North Dakota Access Pipeline har fått stor uppmärksamhet, och mötts av häftiga protester. Bland annat har FN uppmanat USA att stoppa projektet eftersom det strider mot FNs konventionen om ursprungsfolks rättigheter. Även i Sverige har oljeledningen uppmärksammats och 13 svenska riksdagsledamöter har skrivit ett brev till president Obama där man protesterar mot projektet.

Men nu visar en granskning som genomförts av Fair Finance Guide, ett internationellt initiativ som granskar bankernas investeringar, att svenska bankers fonder investerat hundratals miljoner kronor i företagen bakom projektet.

Sammanlagt har Sveriges sju största banker satsat 484 miljoner kronor i oljebolagen Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners och Philips 66. Nordea står för tre fjärdedelar av de investerade pengarna.

Läs granskningen från Fair Finance Guide.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.