Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska bolag i kamp om bästa ansvarsredovisning

Publicerad: 9 April 2003, 13:00

På fredag avgörs vem som är bäst på hållbarhetsredovisning i Europa. Bäst i Sverige är Swedish Meats, åtminstone om man får tro revisionsbyråernas organisation FAR.


FAR har nominerat Swedish Meats redovisning till tävlingen European Sustainability Reporting Awards, som alltså avgörs på fredag. Andra svenska företag som tävlar är SCA (i klassen bästa miljöredovisning), Atlas Copco (bästa nykomling) och Recip (små och medelstora företag).

Mannen bakom Swedish Meats hyllade hållbarhetsredovisning (som väger samman etik, miljö och ekonomi) är bolagets vd Peter Rasztar.

När han tog över vd-posten för ett par år sedan var bolaget tungrott och förlustdrabbat. Snabba rationaliseringar och försäljningar har vänt bolaget till lönsamhet. Samtidigt har man satsat på djuretik och miljö.

Swedish Meats bildades 1999 ur gamla Slakteriföreningen. Förra året var det nybildade bolaget lönsamt (124 mkr plus) för första gången – och i år väntas resultatet lyfta ytterligare. Samtidigt har man alltså kostat på sig en ansvarsredovisning i toppklass.

Hur känns det att ha konkurrerat ut jättar som SAS och Volvo?
– Jag blev väldigt förvånad över utmärkelsen, säger Peter Rasztar. Visst har vi lagt mycket resurser på vår hållbarhetsredovisning, men inte för att få det här priset. Det grundläggande för oss är principen om öppenhet. Miljöfrågor ska handla om verkligheten och då måste man våga berätta hur läget är och vilka förbättringar som behöver göras.

Han är mycket stolt över att redovisningen belönats för att den är ärlig och öppen, två saker som är viktiga för Peter Rasztar inte bara när det gäller miljö. För att göra framsteg inom etik och miljö krävs dessutom engagemang från ledningen, anser han.

– Många företag skaffar en miljöchef och tror sedan att man har löst problemen. Det räcker inte, man måste ha styrelsens och ledningens engagemang, säger Peter Rasztar.

På fredag får vi se hur det svenska slakteribolaget klarar sig i europeisk konkurrens. Största minuset för Swedish Meats är förmodligen att redovisningen bara finns på svenska språket.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.