Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska bolaget mest innovativt i världen?

Publicerad: 15 april 2009, 08:43

Det finns ett svenskt företag bland finalisterna. Tar det hem priset som världens mest innovativa it-säkerhetsföretag?


Den 20 april hålls it-säkerhetskonferensen RSA Conference i San Francisco i USA. Tio företag kommer då att göra upp om titeln Most Innovative Company och ett svenskt företag, LTU-avknoppningen Behaviosec, finns med bland de tävlande.
(Rättelse: Det finns två svenska företag med i tävlingen, Yubico är det andra)

Bolagets produkt är en programvara som fortlöpande identifierar en datoranvändare och som låser datorn om ”fel” användare tagit över tangentbordet.

– Vi revolutionerar branschen, säger Olov Renberg, vd för Behaviosec, i en kommentar.

Bolaget startade 2006 och produkten heter Behavio. Genom att kontinuerligt identifiera en användare menar Behaviosec att företagets lösning löser problem med exempelvis lösenord eller smarta kort som kan knäckas eller stjälas.

Identifieringen sker genom analys av datornavändarens beteende. Parametrar som skrivhastighet, hastighet vid förflyttning av musen, klickfrekvens och vilka program som används jämförs med en autentiserad användare. Skiljer sig beteendet åt låses datorn. Det onormala mönstret ska identifieras ”inom några sekunder” och på det viset förhindra en icke legitim användare att åstadkomma någon skada.

De tio kandidaterna har vaskats fram efter en publik omröstning där 20 innovationer valdes ut för att delta i tävlingen.

De övriga nio tävlande är:

– Network Intercept
– Purewire, Inc.
– WCK – White Cyber Knight
– AlertEnterprise
– Vantos, Inc.
– MokaFive
– Yubico
– SafeMashups Inc.
– Ohanae

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev