tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska bönder behöver samla regnvatten

Publicerad: 25 juni 2019, 11:03

Även nordiska bönder behöver börja samla regnvatten i dammar för att kunna klara torkperioder.

Foto: Shazz/Creative commons

I åratal har biståndsarbetare lärt ut metoder för att samla in och spara regnvatten till bland annat lantbrukare i torkdrabbade afrikanska länder. Enligt en ny rapport är det nu dags att lära ut samma metoder även i Norden.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Enligt Nordiska ministerrådet visade förra årets extremt torra sommar vilka utmaningar lantbruket står inför när klimatet förändras. Efter extremsommaren tillsatte ministerrådet en arbetsgrupp för jordbruk och extremväder, som nu redovisar några av slutsatserna i sin kommande rapport. Enligt arbetsgruppen behöver de nordiska länderna utveckla nya vatten- och odlingssystem som är anpassade för extremväder.
”Vattnet är högt på agendan – och det handlar både om bevattning och dränering. Även om vi i Norden har en hyfsad årsnederbörd, kommer vi att behöva börja samla vatten för framtida torrperioder, och skydda oss mot extrema regnmängder. Här krävs ökad kunskap och ny teknik”, säger arbetsgruppens ordförande Per Hansson i en kommentar.

Nya växtsorter som bättre tål perioder av värme och torka, stora nederbördsmängder och stormar behövs också enligt arbetsgruppen, som vill att privata och offentliga aktörer inom växtförädling ska samlas för ändamålet. Den vill också inrätta ett permanent nordiskt nätverk för jordbruk och extremväder, som kan samarbeta i kristider och planera gemensamma satsningar för att göra det nordiska jordbruket mer motståndskraftigt. Vidare behövs det enligt arbetsgruppen strategier för att möta framtida kriser samt att rådgivare i de nordiska länderna utbyter kunskap med varandra.

Enligt den kommande rapporten, som ska publiceras i augusti, kostade förra årets torka svenskt jordbruk drygt sex miljarder kronor i minskade intäkter. I Danmark var kostnaden mellan fyra och sex miljarder danska kronor och i Norge ungefär tre miljarder kronor, medan finländskt jordbruk hade sitt minst lönsamma år sedan år 2000.

För de flesta av Nordens bönder har odlingssäsongen 2019 börjat betydligt bättre än förra året, konstaterar arbetsgruppen. Men ännu råder brist på grovfoder och utsäde. Enligt Per Hansson har förra sommarens extrema torka höjt medvetenheten om klimatförändringarna på alla nivåer i jordbrukssektorn, från bönderna själva till livsmedelsindustrin och de nordiska ländernas regeringar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev