lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svenska bostadskonsumenter har varit relativt ointresserade av hållbarhetsfrågor”

Publicerad: 20 juni 2018, 08:40

Foto: Marvin Neuman/Wikimedia Commons

Trots att USA:s president tonar ner riskerna med klimatförändringarna så tycks många amerikaner ta dem på allvar. Ny statistik visar nämligen att klimatsäkra hus ökat i värde snabbare än hus kopplade till klimatrisker. Svenska Mäklarsamfundet tror dock inte att den här effekten finns i Sverige.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Mellan 2007 och 2017 har priserna på de fastigheter som löper minst risk att drabbas av översvämningar, orkaner och skogbränder stigit i pris betydligt snabbare än fastigheter i andra områden. Samtidigt har hus som ligger i utsatta områden förlorat i värde jämfört med för ett decennium sedan. Bakom statistiken som Bloomberg News tagit del av ligger Attom Data Solutions som har granskat de årliga prisfluktuationerna i 3397 amerikanska städer som delats in i fem grupper beroende på hur exponerade de är för naturkatastrofer.

Hittills har man inte undersökt om det finns någon liknande trend i Sverige. Det säger Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet till Aktuell Hållbarhet.
– Vi har inte gjort någon sådan analys men skulle vi göra det skulle jag nog inte tro att vi ser den effekten i Sverige. Det är förstås möjligt att man skulle se den i framtiden men min bild är att svenska bostadskonsumenter har varit relativt ointresserade av hållbarhetsfrågor generellt under många år. Nu börjar vi dock se ett visst uppsving för de här frågorna. Det beror delvis på att vi haft en hel del nyproduktion i Sverige och den nyproduktionen är ju som regel mer energieffektiv än äldre fastigheter.

Vilket ansvar har mäklare för att informera köpare om att en fastighet ligger i ett område som löper risk för att drabbas av klimatrelaterade problem?
– Den typen av krav finns inte idag. Undersökningsplikten som du har som köpare är väldigt långtgående och det vi som mäklare gör är ju att vidareförmedla information som kommer från säljaren, alltså ägaren.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev