Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska C17 snart ute på banan

Publicerad: 13 Mars 2009, 11:47

De första av tre SAC-plan från Boeing får vingar i dag. Snart har Sverige 550 timmars flygtid om året med planet som slukar helikoptrar, en stridsbåt eller två stridsfordon 90.


Samarbetsprojektet Strategic Airlift Capability, SAC, där Sverige ingår som en av 12 nationer som 2006 inledde förhandlingar om tre Boeing C-17. I dag får det första planet vingar, meddelar Försvarmakten.

– Efter en intensiv tid med många vedermödor och utmaningar i sann nybyggaranda är vi äntligen på gång säger Fredrik Hedén, ställföreträdande chef för Heavy Airlift Wing och chef för den svenska kontingenten, på Försvarmaktens hemsida.

Planen kommer att vara stationerade på Pápa-basen i Ungern. Det första planet anländer i mitten av juli och i sluten av månaden tas det officiellt i drift. 25 svenska officerare med familjer kommer att vara stationerade i Pápa varav tio personer är besättningsmedlemmar.

C-17 är 53 meter långt och lastar upp till 75 ton. Det ger kapacitet för två stycken Helikopter 10 eller Helikopter 15, en stridsbåt eller två stridsfordon 90, enligt Försvarsmakten.

Sverige får disponera 550 timmar årligen med de formellt Nato-ägda C-17-planen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.