Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska chefer behöver mer kunskap om hållbarhet

Publicerad: 30 september 2014, 09:00

En majoritet av svenska chefer anser att de behöver mer kunskap om hållbarhetsfrågorna. Det visar en färsk enkätundersökning från chefsorganisationen Ledarna.


Nästa tisdag presenterar chefsorganisationen Ledarna en ny rapport där man undersökt chefers intresse för hållbar utveckling.
 – Vi vill titta på vilka möjligheter och utmaningar svenska chefer upplever inom hållbarhetsområdet, säger Erika Svensson, ansvarig för hållbart ledarskap på Ledarna.
 I undersökningen har man intervjuat 1465 svenska chefer om hur de upplever arbetet med hållbarhetsfrågor.

81 procent av de tillfrågade i undersökningen tror att hållbarhetsfrågor kommer fortsätta påverka organisationen under de närmaste fem åren. 45 procent av de svarande, både hållbarhetschefer och andra, ansåg att hållbar utveckling ingick i deras chefsroll, men bara 15 procent ansåg att de förväntningar som ställdes på dem då det kom till hållbarhetsarbetet var mycket tydliga. 49 procent av de svarande ansåg att deras kunskap i frågor som rör ”hållbar utveckling” var ganska god och 5 procent ansåg att de hade mycket god kunskap på området.

66 procent av cheferna ansåg att behövde mer kunskap om hållbarhetsfrågor. Framförallt gällde detta ”resurseffektivitet” (56 procent) och ”hållbar produktion och konsumtion”(54 procent) där chefer inom framförallt byggnäringen ansåg sig behöva bättre kunskap. ”Arbetsvillkor och mänskliga rättigheter” var det område där chefer inom offentlig sektor helst vill förbättra sina kunskaper.

60 procent av de tillfrågade ansåg att ledningen bar ansvaret för att driva frågan om hållbarhet.
 – Det man kan se i den här undersökningen är ju att i princip samtliga tillfrågade tycker att man borde arbeta med hållbarhetsfrågan men man upplever, framförallt som lägre chef, att uppdraget är otydligt och därför har man svårt att omsätta det i konkret handling, säger Erika Svensson som menar att det är viktigt att högre chefer och ledningsgrupper är tydliga och sätter upp konkreta riktlinjer för vad som behöver göras på hållbarhetsområdet.

– Lägre chefer och den övriga organisationerna måste också få de förutsättningar som krävs för att arbeta med de här frågorna, oavsett om det gäller tid eller resurser. Men samtidigt tycker jag också att det är mellanchefernas uppgift att trycka på för att ledningen ska skapa de förutsättningar som krävs för att arbeta effektivt med hållbarhetsfrågor, säger Erika Svensson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.