Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska eko-bilen inte klar i tid

Publicerad: 14 augusti 2009, 06:52

Det Messerschmitt-liknande miljöfordonet Smite har stött på förhinder. Nu skjuts lanseringen fram.


Vehiconomics miljöfordon Smite kommer inte att lanseras till årsskiftet som planerat. På fordonets kampanjsida på internet publicerades 7 juli ett kryptiskt meddelande om att det är sol och kärlek i luften, men att en grå skugga täcker den i övrigt blå himlen. Skuggan är enligt meddelandet att Smite är försenad, att Smite är saknad och att Smite ber om ursäkt.

Omsatt i klarspråk betyder meddelandet att Smite-lanseringen är tänkt att ske någon gång under nästa år istället för som tidigare planerat, till årsskiftet.

– Vi hoppas på att kunna lansera den under nästa år, under våren, det är fortfarande vårt mål, säger Andreas Broryd, en av Vehiconomics grundare.

Det har tidigare rått förvirring om när Smite skulle vara färdig för marknaden. Uppgifter i media under våren gjorde gällande att försäljningen skulle starta under sommaren, uppgifter som dock tillbakavisats i en intervju med Teknik360 under försommaren.

– Det var en missuppfattning från media att den ska säljas i sommar, sa Andreas Broryd då.

Smite, med utseendemässigt klara band till tyska Messerschmitt, ska bestå av en kaross och ett chassi i kompositmaterial och kunna förses med bensin-, etanol- eller elmotor. Som elfordon är Smite tänkt att få en räckvidd på tio mil medan den som bensindriven ska dra omkring 0,15 liter per mil.

Flera faktorer uppges ha sinkat utvecklarna bakom Smite.

– Det är en rad faktorer, det tar generellt längre tid än man tror att utveckla saker. Det är ganska mycket nya tekniker vi håller på med och det är det som tar tid, säger Andreas Broryd.

Att Vehiconomis ska ha kastat in Smite-handduken förnekar Andreas Broryd besämt.

– Absolut inte.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.