måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska Ettan första fotbollsliga i världen med hållbarhetsrapport

Publicerad: 3 juli 2019, 03:12

Också idrotten har mycket att vinna på att tänka hållbart. Med den utgångspunkten har Ettanfotboll, intresseorganisation för den tredje serien i svensk elitfotboll, som första fotbollsliga i världen publicerat en hållbarhetsrapport.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Idrott handlar om att vara först. Med det följer både stolthet och en utmaning, att beträda mark där ingen förut trampat och fortsätta att utvecklas från den positionen. Det är med den känslan Johan Englund, ordförande i intresseorganisationen Ettanfotboll, håller i verksamhetens första hållbarhetsrapport.

– Det finns fotbollsklubbar högre upp i seriesystemet som tagit grepp om hållbarheten och det italienska fotbollsförbundet har publicerat en hållbarhetsrapport, men så vitt jag vet är vi den första liga i världen som gjort det, säger Johan Englund.

Ettan, eller division 1, är den del av den svenska fotbollens seriesystem som kommer efter Allsvenskan och Superettan. Det är 32 lag från norr till söder, några som är där med stor stolthet och några uppfattar det som en vändhållplats då de egentligen är menade för en högre position. Men gemensamt för dem är att de agerar i en tuff sportslig och ekonomisk situation där både klubbar och spelare får vända på slantarna för att få syssla med det de älskar.

Vad har då det här med hållbarhet att göra? Mycket ska det visa sig. Johan Englund menar att det i den situation som klubbar befinner sig finns all anledning att omfamna det moderna hållbarhetstänket. Vi tar det steg för steg och börjar med den sociala hållbarhet.

– Här är det inte särskilt komplicerat. Det här en folkrörelse som erbjuder en social gemenskap, ett hälsosamt liv, en inkluderande verksamhet där alla är välkomna i olika roller, säger Johan Englund.

I hållbarhetsrapporten lyfter Ettan fram fem av FN:s globala hållbarhetsmål på det här området; hälsa , utbildning, jämställdhet, minskad ojämlikhet och fredliga inkluderande samhällen.

Mer utmanande blir det att diskutera den ekonomiska hållbarheten. Det handlar kort och gott att våga rätta mun efter matsäcken och inte dra iväg i drömmar om en annan mer lukrativ och sportsligt framgångsrik värld.

– Våra klubbar lever på små ekonomiska resurser, spelarna är inte proffs och publikintäkterna blygsamma. I hållbarhetsrapporten och i vårt arbete med klubbarna försöker vi lyfta en ekonomisk modell där intäktssidan alltid ska styra och att det är den som definiera verksamheten. Det är det enda som är långsiktigt ekonomiskt hållbart.

Även här ger FN:s globala mål en vägledning. Den här gången mål åtta om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Slutligen har Ettan ambitionen att lyfta miljö och klimat. Det pågår ett löpande arbete i samtliga klubbar när det gäller att hantera konstgräsplanernas granulatspill på ett hållbarhet sätt. Några har börjat det arbete andra har kommit längre. Men Johan Englund ser en enorm utvecklingspotential på helt andra områden.

– Det handlar om allt från den energi som idrottsanläggningar förbrukar, till hur lagen reser till bortamatcher och om man servera kaffe på sina evenemang i muggar av hållbart material. Hela samhället kommer präglas av klimatfrågan och där måste även vi vara med.

Slutligen, en dag som denna. Hur går det ikväll?

– Först vill jag säga att vi välkomnar att  klubbarna ger killar och tjejer lika mycket resurser, för det är det som bygger framgång för alla. Sen tror jag Sverige vinner. Det avgörs på mittfältet och där är Sverige bättre än Holland.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev