Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska EU-parlamentariker röstade ner förslag för att rädda klimathandeln

Publicerad: 17 april 2013, 08:23

Moderaternas fyra EU-parlamentariker röstade nej till ett förslag om att ta bort utsläpprätter från marknaden för att priserna skulle gå upp. Förslaget fälldes och nu riskerar handeln med utsläpprätter att kollapsa.


Ämnen i artikeln:

EuUtsläppsrätter

EU:s utsläppshandel omfattar ungefär hälften av EU:s utsläpp. Systemet, som inrättades 2005, innebär att företag inom den tunga industrin köper och säljer utsläppsrätter som ger dem rätt att släppa ut en viss mängd koldioxid. På senare år har priset på utsläppsrätter sjunkit dramatiskt och nu hotas hela systemet med kollaps skriver Supermiljöbloggen.

Därför lade EU-kommissionen fram ett kompromissförslag som tillfälligt skulle ta bort 900 miljoner ton koldioxid från marknaden, något som skulle leda till att priset på utsläppsrätterna gick upp.
Men Moderaternas fyra EU-parlamentariker Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt och Anna Ibrisagic röstade nej till ett förslaget och bidrog därmed till att det inte gick igenom. Priserna för utsläpprätter väntas därmed vara fortsatt lågt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuUtsläppsrätter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News