söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svenska exportkrediter motverkar klimatmålet”

Publicerad: 28 maj 2019, 09:27

Det svenska exportkreditsystemet är inte förenligt med regeringens ambition om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. Det menar Naturskyddsföreningen som i en ny rapport visar att Sverige har gett statliga exportkrediter motsvarande miljardbelopp till fossila investeringar i bland annat ryska Arktis, Saudiarabien och Uzbekistan.


Exportkrediter är garantier eller förmånliga lån som stater erbjuder företag för att underlätta affärer utomlands, i syfte att gynna den inhemska exportnäringen. Det svenska exportkreditsystemet utgörs av myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, och aktiebolaget Svensk Exportkredit AB. Enligt Naturskyddsföreningen ställde Exportkreditnämnden ut garantier till ett värde av 5,8 miljarder kronor till verksamheter inom fossilkraft mellan 2014 och 2018. Under år 2018 var Svensk Exportkredit AB:s bruttoutlåning till utvinning av fossila bränslen 2,5 miljarder kronor och ytterligare 19,3 miljarder kronor gick till fossilbränsleberoende infrastruktur.
– Vårt uppdrag är att främja svensk export och många industrier är fortfarande fossiltunga. Samtidigt har vi ett OECD-regelverk som styr oss och där har Sverige varit drivande för att säga nej till affärer med kolkraftverk, säger Beatrice Arnesson, kommunikationschef på EKN, till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten “Världens första fossilfria exportkrediter?”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev