söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska finansanalytiker: Ja, vi är för kortsiktiga

Publicerad: 31 maj 2019, 07:44

Investeringsanalysen på aktiemarknaden har ett inneboende kortsiktigt fokus. Det anser många svenska finansanalytiker enligt en ny studie.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Investeringsanalysen på aktiemarknaden har ett inneboende kortsiktigt fokus. Det anser hälften av finansanalytikerna på den så kallade köpsidan, det vill säga institutionella investerare, kapitalförvaltare och personer som arbetar med investerarrelationer på företag. Åsikten delas av en tredjedel av analytikerna på den så kalla det säljsidan, investmentbanker, banker och aktiemäklare. Det visar en ny studie från Stockholm Sustainable Finance, SSFC och Sveriges forum för hållbar investeringar, Swesif.

Bakgrunden till studien är enligt forskarna en allmän oro över bristande långsiktighet på finansmarknaden, som på sikt kan leda kan leda finansmarknaden i ohållbar riktning.
– Det vi vill belysa är hur den här kortsiktigheten rimmar med det behov som finns av långsiktigt kapital och analysperspektiv som bland annat uttrycks i Parisavtalet, Agenda 2030 och inom EU:s plan för en hållbar finansmarknad, säger Anita Lindberg, ordförande på Swesif, till Aktuell Hållbarhet.

Studien bygger på svar från svenska finansanalytiker på både köp- och säljsidan och de som är ansvariga för investerarrelationer hos noterade bolag. Utgångspunkten är att alla som deltar i konversationen på finansmarknaden, inklusive bolagen, behöver bidra till att sträcka ut perspektiven. En reflektion som görs i studien är behovet av att bredda informationsinhämtningen i investeringsanalysen och röra sig utanför gängse kanaler och relationer. Studien innehåller inga direkta rekommendationer för hur finansmarknaden kan bli mer långsiktig, utan pekar mer på vilka barriärer som finns.

Läs “Long-term perspectives in financial analysis”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev