Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska företag fortsätter handla med hotade djur

Publicerad: 7 januari 2016, 05:00

En ny undersökning från WWF visar att förvånansvärt många svenskar vill köpa föremål tillverkade av elfenben och svenska företag fortsätter handla med varorna.


Ämnen i artikeln:

AfrikaSverigeWWF

”Ja gärna, det är snyggt”, svarar nästan en halv miljard människor på frågan om de kan tänka sig att ha elfenben hemma. Resultaten presenteras i Världsnaturfonden WWF:s nya internationella undersökning om attityder och beteenden kring hotade vilda djur.

Frågan är ställd till invånare i Sverige, USA, Kina, Storbritannien och Sydafrika och larmar om en kraftigt ökad efterfrågan på delar från hotade djur i världen.

Stor andel svenskar har elfenben hemma

Bland svenskar visar undersökningen att 15 procent kan tänka sig att köpa elfenben och att 10 procent redan har skinn och elfenben av utrotningshotade djur i hemmet. Trots det svarar mellan 70 och 95 procent att de blir känslomässigt berörda av att tigern och noshörningen hotas av utrotning. I alla länder oroar sig människor mer för miljöförstöring, terrorism, klimatförändringar och utrotning av hotade djurarter än för ekonomisk kris, krig och hög arbetslöshet.

– Det är anmärkningsvärt att så många kan tänka sig att köpa elfenben, då informationen om djuren är känd sedan många år. De flesta svenskar reagerar starkt på problemet, tycker att det är fel och säger att de är medvetna om vad som sker. Men det finns också dem som kan tänka sig att köpa delar av vilda djur. Vi är ett litet land, men alla måste ta sitt ansvar och man kan inte skylla på vårt lands storlek, säger Mats Forslund, expert handel med hotade arter, Världsnaturfonden WWF till Miljöaktuellt.

Djurdelar säljs hos svenska företag

– Det säljs delar av vilda djur på sajter som Blocket och Tradera. Sajterna har försökt informera sina medlemmar om reglerna men varorna dyker ändå upp och många av dessa företag har inte tillstånd att sälja delarna, säger Mats Forslund.

Det är olagligt att importera varorna till Sverige utan tillstånd och vad som väntar den skyldige är böter och fängelse.

– Om man har sådana föremål, så behåll dem, låt bli att sälja dem och köp inte nya. När man är på semesterresa så ska man se till att inte köpa delar med sig hem, säger Mats Forslund.

Även om försäljningen har minskat de senaste åren säljer flera svenska auktionsfirmor delar av hotade djur i dag.

– Vi tycker att auktionsfirmorna ska låta bli att hantera dessa varor helt. WWF tycker att detta är fel och vi planerar att agera i frågan under det kommande året, säger Mats Forslund.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

AfrikaSverigeWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.