Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska företag missar Dow Jones-index

Publicerad: 15 april 2005, 10:49

– Tag möjlighet att komma med i börslistor över hållbara företag till exempel Dow Jones Sustainability Index World. Svenska företag är underrepresenterade där.


Den konkreta uppmaningen gav Belinda Howell, chef för Sustainable Solutions Europe inom URS Corporation och ett av världens största miljö- och teknikkonsultföretag, till företagsledarna under Sustainability Day.

Belinda Howell lyfte fram drivkrafterna bakom arbetet med hållbarhet under sitt föredrag, där en helt avgörande faktor är att det också är finansiellt lönsamt.

Som bevis för detta visade hon på utvecklingen av det ledande aktieindexet Dow Jones. Under den senaste tioårsperioden har deras index med hållbarhetsprofil, Dow Jones Sustainability Index World, gjort en värdeökning med 182 procent. Medan motsvarande indexet utan hållbarhetskriterier, Dow Jones Global Index World, enbart har ökat med 137 procent.

En internationell jämförelse av hur olika länders företag finns representerade i de två olika indexen visar att Sverige till skillnad mot många andra länder, bland annat Storbritannien, har en klar övervikt värdemässigt i det konventionella indexet i förhållande till indexet med hållbarhetsprofil.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.