Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska forskare: Förbränning av trä inte koldioxidneutralt

Publicerad: 11 februari 2021, 10:06

Forskarna ifrågasätter bland annat förbränning av vedpellets.

Foto: artisteer/Getty Images

Svenska och internationella forskare uppmanar USA och EU att minska förbränningen av biomassa


Sluta behandla förbränning av trä som koldioxidneutralt och upphör med storskaliga subventioner som bidrar till den starkt ökade efterfrågan på vedpellets vilket driver på skogsförstörelse och förlusten av biologisk mångfald. 

Det skriver över 500 forskare i en uppmaning till USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bland de som skrivit under uppmaningen finns svenska forskare från bland annat Stockholms universitet, Chalmers, Uppsala universitet, Umeå universitet, Lunds universitet och SLU. Istället för att främja förbränning av trä uppmanar de till investeringar i mekanismer som skyddar skogar vilka är viktiga kolsänkor och försvarar den biologiska mångfalden.

”Vi uppmanar er att inte underminera både klimatmål och världens biologiska mångfald genom att gå från förbränning av fossila bränslen till förbränning av träd för att generera energi... EU måste sluta behandla förbränning av biomassa som koldioxidneutral i sina standarder för förnybar energi och i sitt system för handel med utsläppsrätter”, skriver forskarna i uppmaningen.

Läs uppmaningen från forskarna

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.