Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska forskare hoppas på ny insektsodlingsidé

Publicerad: 28 november 2014, 10:40

Kan ge stora miljövinster.


Kycklingfoder från insekter som har odlats fram på restprodukter från skogen. Den idén vill man pröva på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala.

Forskarna menar att Sverige behöver bli mer självförsörjande på proteinrikt foder till djuren i lantbruket. Nu ska man därför undersöka om foder kan göras genom att odla träätande insekter.

Idag används stora mängder soja till foder för de svenska djuren.

– Men det finns mycket som är negativt med importsoja. Odlingen i Sydamerika innebär bland annat skövling av regnskog och kraftig användning av kemiska bekämpningsmedel. Ett foder producerat i Sverige ökar vår självförsörjning och säkrar tillgången på foder. Dessutom betyder det mer arbetstillfällen i Sverige, säger Lotten Wahlund på JTI, i ett pressmeddelande.

Ett hinder för projektet är att det i dag är förbjudet i EU att utfodra lantbruksdjur med insekter, något forskarna dock tror kommer ändras.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.