Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska forskare: lögn- detektorer en bluff

Publicerad: 29 December 2008, 06:49

Lögndetektorer fungerar inte, enligt två svenska forskare. Men den artikel som visar det har försvunnit från nätet.


Det saknas vetenskapligt stöd för att lögndetektorer fungerar. Det visar en sammanställning av de två svenska forskarna Francisco Lacerda, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, och Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet.

En artikel om saken publicerades för ett år sedan i tidskriften "The international journal of speech, language and the law". Nätversionen av den artikeln har nu försvunnit, rapporterar DN. Orsaken uppges vara att ett israeliskt företag som tillverkar lögndetektorer, Nemesysco, uppvaktade förlaget bakom tidskriften varpå den togs bort.

– Vetenskapliga förlag ska ju inte ge efter för påtryckningar bara för att kommersiella intressen inte gillar resultaten. Det är ju helt tokigt! Företaget får väl argumentera emot i stället, sådana är vetenskapens spelregler, säger Kåre Bremer som är rektor för Stockholms universitet till DN.

Istället för artikeln finns nu en ursäkt för artikeln där det bland annat står att Nemesysco borde ha fått vara med vid utformningen av artikeln och att den innehåller felaktigheter, utan att några felaktigheter anges.

Slutsatsen i Francisco Lacerda och Anders Erikssons artikel “Charlatanry in forensic speech science” undersöker de senaste 50 årens forskning kring lögndetektorer och slutsatsen är att det saknas vetenskapligt stöd för att detektorerna fungerar.

– Vår artikel fick stort genomslag. Bland annat vet jag att den har cirkulerat på flera polislaboratorier, och även inom amerikanska säkerhetstjänsten, säger Anders Eriksson till DN.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.