Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska hem dåligt rustade för värmeböljor

Publicerad: 15 september 2021, 14:31

Svenska hem värms upp snabbare vid värmeböljor än hem i södra Europa.

Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska hem är bra på att klara låga temperaturer men vid värmeböljor värms de upp ungefär dubbelt så snabbt som hem längre söderut i Europa. Något som kan vara ett problem i ett allt varmare klimat.


Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Svenska hem värms upp dubbelt så snabbt som hem på sydligare breddgrader, enligt en undersökning utförd av Tado, ett bolag som säljer produkter och tjänster inom intelligent inneklimathantering.

– Svenska hem är väldigt bra på att hålla värmen inne, men sämre på att hålla värmen ute. Orsakerna till det här kan vi inte vara säkra på, vi kan bara spekulera. Men jag skulle förmoda att husen är konstruerade för att hålla värmen inne snarare än ute, säger Paul Hughes, kommunikationschef på Tado, till Aktuell Hållbarhet.

I undersökningen kartlade Tado hur snabbt inomhustemperaturen steg under tre timmar av soligt väder, vid en inomhustemperatur på 20 grader och en utomhustemperatur på 30 grader. Undersökningen omfattade 300 000 bostäder i Europa varav cirka 1000 i Sverige. Efter tre timmar var temperaturökningen 2,2 grader i tyska, italienska och spanska hem och 2,7 grader i franska hem. I nordiska hem var temperaturökningen betydligt högre, med Danmark i topp på 4,9 grader följt av Sverige med 4,6 grader och Norge med 4,2 grader. 

Syftet med undersökningen är naturligtvis att Tado vill sälja sina smarta termostater som de menar kan spara energi, minska koldioxidutsläpp, sänka kostnader och göra det lättare att leva i välisolerade hem när värmeböljan kommer till kallare länder. Något som händer allt oftare i och med den ökande globala uppvärmningen. 

Tado framhåller att deras intelligenta inneklimattjänster kan minska behovet av luftkonditionering, något som enligt dem på senare år blivit vanligare i Europa men som ökar energianvändningen och därmed försvårar klimatomställningen. 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.