Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska HiLight snart på marknaden

Publicerad: 22 juli 2010, 14:51

HiNations kombinerade lampa och laddare drivs helt av solceller. Så snart kan du på ett miljövänligt sätt lysa upp tältet eller ladda mobiltelefonen ute till havs.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiGreentechForskningIngenjör

HiLight är en bärbar solcellslösning utvecklad av det svenska företaget HiNation. Produkten är en kombinerad lampa och laddare anpassad för resor och friluftsliv. Med hopfällbar konstruktion och en vikt på bara 400 gram är den smidig att ta med sig, och eftersom den är både vattentät och flytande passar den bra även på båten.

Tio timmars solljus ger belysning i 20 timmar, och med solcellen inbyggd i lampan så behövs det inte några sladdar. Lampans ljus är tillräckligt starkt för att lysa upp ett mindre rum för till exempel läsning eller arbete.

Foto: Peder Bollnert

Solenergin kan även användas för att via USB-uttag ladda till exempel en mobiltelefon, digitalkamera, GPS eller mp3-spelare. Tio timmars solljus motsvarar tre laddningar av mobiltelefonen.

Produkten finns ännu inte på marknaden, men kan förhandsbokas på HiNations hemsida www.hination.se. Den första leveransen förväntas i augusti, så det finns fortfarande chans att lysa upp kräftskivan med svenskproducerad solenergi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev