Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska ingenjörer: ”Vi tillhör världseliten!”

Publicerad: 21 oktober 2008, 02:32

Ingenjörerna ser ljust på framtiden. Självförtroendet är på topp och någon oro för konjunkturen finns inte, visar Teknik360:s undersökning.


Den svenska ingenjören är en stolt yrkesutövare. Finansiell kris och lågkonjunktur rubbar vare sig självförtroendet eller tron framtiden i kåren. Det visar en undersökning från Teknik360, utförd av Zapera bland 456 stycken svenska ingenjörer.

28 procent av de tillfrågade anser sig kompetensmässigt vara bättre – eller mycket bättre – än det internationella genomsnittet. 55 procent nöjer sig med att hävda att de är fullt i klass med det internationella genomsnittet. Siffran är bra men borde vara mycket högre, menar Pia Sandvik Wiklund, rektor vid Luleå tekniska Universitet.

– Det har talats om att det inte är attraktivt att vara ingenjör längre och det finns kanske en viss blygsamhet också, säger Pia Sandvik Wiklund, som menar att Sveriges ingenjörer står i särklass på flera områden.

– Svenska ingenjörer har en otrolig förmåga att samarbeta, att jobba över gränser, att se till helheten och att komma med bra tekniska lösningar. Dessutom tycker jag att entreprenörskapet och innovativiteten är bättre än på många håll, säger Pia Sandvik Wiklund.

Att ingenjörsintensiva företag, exempelvis Volvo och Sony Ericson, gjort storvarsel på sistone rubbar inte heller tron på ingenjörsyrket. Att byta karriär är för det stora flertalet uteslutet. 74 procent av de tillfrågade har inte ens tänkt tanken medan 18 procent tänkt tanken vid något tillfälle de senaste månaderna.

Även om varslen inte skakat tron på ingenjörsyrket kan situationen utvecklas och bli allvarligare.

– Det värsta scenariot är att den svenska teknikinriktade industrin tappar i konkurrenskraft och förlorar arbetstillfällen, säger Stefan Bengtsson, prorektor på Chalmers.

Ett annat orosmoln är hur ingenjörerna ser på löneläget. 60 procent av ingenjörerna menar att de har mycket eller något sämre betalt än kollegorna i resten av världen. Bara 13 procent bedömer att de har lika bra betalt. Av de tillfrågade anser en procent att löneläget är mycket bättre i Sverige än utomlands.

När det gäller förhållandet till andra högskoleutbildade yrkeskategorier anser ingenjörerna att löneläget är ljusare. Nära 40 procent tycker att de har bättre betalt än andra kategorier medan 35 procent tycker att löneläget är likvärdigt mellan kategorierna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.