Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska innovationer sparar energi

Publicerad: 18 december 2009, 09:21

Mer än hälften av Sveriges innovativa företag har utvecklat en innovation som ger gynnsamma effekter på miljön. Minskad energiåtgång per producerad enhet är vanligast.


Svenska innovationsföretag är bra på att utveckla lösningar som ger gynnsamma effekter på miljön. 55 procent av företagen anger att deras innovation har en sådan effekt, enligt SCB:s rapport Innovationsverksamhet i svenska företag 2006 – 2008.

Bland större företag, med 250 eller fler anställda är siffran högre. 74 procent av företagen har angivit en positiv miljöeffekt. Bland småföretag med 10 till 49 anställda är siffran 54 procent. Den vanligaste miljöeffekten är en minskad åtgång per producerad enhet, enligt SCB. Även minskad energiförbrukning för slutanvändare är en vanlig effekt. Cirka 50 procent av företagen har angivit båda dessa alternativ som effekter av sina innovationer.

De svenska innovationsföretagens har spenderat 146 miljarder kronor under 2008. Av innovationsutgifterna är den egna forskningen och utvecklingen dyrast, drygt 58 procent av pengarna har hamnat där. Totalt sett står företag med fler än 250 anställda för de högsta investeringarna med 77 procent av innovationsutgifterna.

För att ett företag ska definieras som ett innovativt enligt SCB:s normer krävs att innovationen är ny eller väsentligen förbättrad och att företaget antingen är först med att introducera innovationen på marknaden eller för första gången inom det egna företaget. Innovationer med gynnsamma effekter på miljön ska vara nya eller väsentligt förbättrade varor eller tjänster, processer, organisationsmetoder alternativt marknadsföringsmetoder.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.