Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenska investerare satsar mer på påverkansarbete

Publicerad: 4 Januari 2019, 06:39

Påverkansarbete genom ägardialog är den strategi för hållbara investeringar som växer snabbast bland svenska investerare. En ny studie från branschorganisationen Eurosif visar att påverkansarbete i dag är den strategi som är mest populär bland svenska investerare, följt av strategin att exkludera kontroversiella sektorer och bolag.


Påverkansarbete genom ägardialog och röstning på bolagsstämmor är den strategi för hållbara investeringar som är på starkast tillväxt bland svenska investerare. Mellan 2015 och 2017 har mängden kapital som backas av riktlinjer för påverkansarbete nästan fördubblats till en nivå om 874 miljarder Euro i kapital under förvaltning.

Den starka tillväxten innebär att påverkansarbete i dag är den vanligaste strategin för hållbara investeringar i Sverige. Det visar en ny studie från den europeiska branschorganisationen Eurosif.

”Aktivt ägande är verkligen strategin för alla, oavsett investeringsstrategi. Inte minst i en tid där passiva förvaltningsstrategier vinner mark, blir påverkansarbetet ett centralt verktyg. Det är bra att ägarkapitalet växer, det skapar ett tryck på bolagen att utvecklas, men samtidigt en utmaning att påvisa effekten av en enskild aktörs ägararbete”, säger Anita Lindberg, ordförande i Swesif som är en av Eurosifs medlemsorganisationer, i en kommentar

Studien visar att på europeisk nivå är så kallad exkludering, där kontroversiella bolag eller sektorer exkluderas från portföljen, ännu den vanligaste strategin. Därefter kommer påverkansstrategier och så kallad ESG-integrering där hållbarhetskriterier ska vägas in i investeringsanalysen.

Eurosif beskriver den svenska marknaden för hållbara investeringar som mogen. En vanlig praktik bland svenska investerare är att kombinera flera olika typer av strategier för att investera hållbart, såsom exkluderingar, påverkansarbete och en holistisk integrering av hållbarhetsfaktorer i investeringsprocessen.

Eurosifs vd Flavia Micilotta kommer berätta mer om utvecklingen för hållbara investeringar i Europa och kommande EU-lagstiftning under konferensen Hållbara Finanser som Aktuell Hållbarhet arrangerar med Dagens Industri och Fond & Bank den 7 februari. Här kan du läsa mer om konferensen.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.