tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska jättar kass på miljöarbete

Publicerad: 10 september 2009, 05:03

Det går sådär för svenska och nordiska storföretag när det gäller klimatarbetet. Men det finns ett undantag.


Flertalet av nordens största företag är avsevärt sämre på klimatarbete än sina europeiska konkurrenter. Det slår konsultbolaget Ethix fast i en rapport där de 40 största företagen har granskats utifrån hur de arbetar med klimathotet. Granskningen är gjord utifrån företagens publika information.

Bland annat har företagens policys, rapportrutiner och ansträngningar för att minska utsläppen av växthusgaser granskats. ”Resultaten visar att trots att en majoritet av de nordiska företagen har etablerat system för att hantera klimat- eller miljöförändringar är klimatförändringen fortfarande inte identifierad som en strategisk drivkraft hos de flesta företagen”, skriver Ethix i en sammanfattning av sin rapport.

Dessutom, menar konsultföretaget, räknar en majoritet av företagen med att deras utsläpp av växthusgaser kommer att öka. Detta trots ett starkt konsensus kring behovet av att sänka utsläppen.

Ett företag, Fortum, sticker ut i rapporten. Medan det genomsnittliga resultatet för de 40 granskade bolagen är 37 poäng av 100 får Fortum 80 poäng. Bolaget

– För oss är det ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Som energibolag är det avgörande för vår fortsatta framgång hur vi hanterar omställningen till en hållbar produktion. Viktiga delar av denna utveckling är att minska utsläppen i vår egen verksamhet, fokus på energieffektivisering och andra hållbara energilösningar, säger Carola Teir-Lehtinen, chef för hållbar utveckling i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev