Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska kaninuppfödare rasar efter chockbilderna

Publicerad: 28 november 2013, 08:59

Chockbilderna från den kinesiska pälsfabriken har väckt starka reaktioner. Köp svenskt så är du säker på att kaninerna inte har plågats, uppmanar Gunilla Larsholt, ordförande i Svenska angoraföreningen.


– Det är fruktansvärt att sådant här förekommer. I Sverige skulle vi aldrig komma på tanken att rycka pälsen av våra kaniner, säger hon till ATL.

Det är den internationella djurrättsorganisationen Peta som med hjälp av dold kamera har dokumenterat hur produktionen av angora går till i Kina. På en film som visats i Sveriges Television ser man hur personalen sliter pälsen av fastbundna och vilt skrikande kaniner.

– Det är fasansfullt att se att man behandlar djur på det här sättet. Det här är grovt djurplågeri som jag ser det, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund, till SVT.

Gunilla Larsholt, som bedriver kaninuppfödning på en 1600-talsgård i Lekhyttan mellan Örebro och Karlskoga, håller med.
– Jag blir så arg när jag ser detta. Så här får det absolut inte gå till. Jag brukar för egen del använda en vanlig sax och ha kaninen i knät eller på ett bord. Man spänner absolut inte fast dem, säger hon.

Att kinesiska producenter sliter loss ullen beror sannolikt på okunskap om djurens känslor och om profit, tror hon.
– Att rycka pälsen går betydligt snabbare än att klippa. Det tar nämligen en halvtimme eller trekvart att klippa en kanin.

Efter avslöjandet om missförhållandena har flera svenska klädföretag valt att sluta köpa in angoraprodukter från Kina.
Det svenska klädmärket Acne drog nyligen in alla angoraprodukter och nu följer Lindex efter.
”Tills vi har möjligheten att ytterligare spåra och säkra hanteringen i tillverkning, tittar vi på andra alternativ för framtiden", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Även H&M fördömer metoden och försäkrar att den endast köper angora från farmer "med god djurhållning".

Men enligt Gunilla Larsholt är det enda sättet att vara säker på att kaninerna behandlats väl är om man väljer svenska eller norska angoraprodukter.
– De stora klädkedjorna tänker bara på pengar. Själv skulle jag aldrig ta in några produkter i min butik vars ursprung jag inte känner till säger hon till ATL.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.