måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska kraftjättar undersöker Google

Publicerad: 5 mars 2010, 08:49

Regeringen vill ha timmätning av elförbrukning. Google pratar om mätning i nära realtid med Powermeter. Har Google vad de svenska kraftbolagen söker?

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknik

Sitter Google på lösningen på en av de svenska kraftbolagens nya stora utmaningar? I veckan föreslog näringsminister Maud Olofsson att timmätning av elförbrukningen bör införas nästa år. Kraftbolagen reagerade med ett unisont ”den bakomliggande tekniken är inte färdig”.

Det kan låta märkligt med tanke på att nya elmätare för ett tiotal miljarder kronor sedan i fjol sitter i de flesta svenska hem i syfte att leverera måndadsmätning – men med kapacitet att även göra timmätningar.

Google presenterade förra året Powermeter, ett program som i nära realtid ska kunna redovisa elförbrukningen hos konsumenter. Programmet kommunicerar med förbrukare eller elmätare och presenterar informationen på användarnas Igoogle-sidor. Det uttryckta filantropiska målet med Powermeter är att underlätta energibesparingar. Kraftbolag i bland annat USA, Storbritannien och Tyskland har inlett samarbete med Google om Powermeter.

En rundringning visar att även de svenska kraftbolagen intresserar sig för Googles program.

– Just nu håller vi på att undersöka vad det finns för applikationer på marknaden, och vi har diskussioner med bland annat Google när det gäller deras program, meddelar Eon:s Torbjörn Larsson på Eon:s pressavdelning.

Även Fortum har haft kontakt med Google. Något samarbete planeras för tillfället inte.

– Vi följer marknaden och arbetar själva med nya lösningar med målet att kunna erbjuda kunder timmätning eller realtidsmätning på ett för konsumenten tilltalande sätt, uppger Anna Lidberg, kommunikationschef för elnät på Fortum.

På Vattenfall pågår utvärdering av bland annat Googles program.

– Google Powermeter är en vi tittar på. Det viktiga är att få hela kedjan att fungera. Mätvärdena hos en kund ska matchas med värdena hos den aktuella producenten och på samma sätt ska värdena föras tillbaka till Svenska Kraftnät för att man ska kunna beräkna balanser, säger Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall eldistribution.

Svaret kan tolkas som att Google har en del av lösningen, men inte hela. Vattenfall uppger sig vara positiva till timmätning i stort men reserverar sig alltså för arbetet med att få det att fungera.

– Vi tittar på olika lösningar och hur de passar mot det här. Hur stor del klarar varje utrustning? Måste vi utveckla eller be någon annan att utveckla utrustning? Vi själva utvecklar inte, vi vill köpa utrustning av andra, säger Roger Lindmark.

Om arbetet med Google Powermeter leder vidare kan Vattenfall och andra möjligen få utvecklingshjälp från öppen källkod-rörelsen. Google lanserade på torsdagen ett gratis api, programmeringsgränssnitt, för Powermeter som gör det möjligt att integrera elmätare och annan elutrustning med programmet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev