tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska kraftnät struntar i giftförbud

Publicerad: 5 augusti 2013, 11:25

Det cancerframkallande ämnet kreosot används när Svenska kraftnät drar kraftledning genom Sydsverige, trots att flera kommuner har sagt nej.


Svenska kraftnät använder kreosot i fundamentet till ledningsstolpar, vilket innebär att ämnet hamnar i marken.
– Risken är stor att bekämpningsmedlet sprider sig i marken och förgiftar vårt dricksvatten, säger Ann-Cathrin Gunnar (C), miljö- och byggnadsnämndens ordförande i Nässjö, till Dagens nyheter.

Nässjö är en av fyra kommuner som har förbjudit användningen av ämnet vid arbetet med att dra den så kallade Sydvästlänken som enligt tidningen ska ge södra Sverige mer kraft och lägre elpriser.
Svenska kraftnät trotsar dock förbudet och har överklagat kommunernas beslut. Bolaget hänvisar till att att det inte finns något generellt förbud mot att använda ämnet i Sverige och att det enligt EU-kommissionen får användas till 2018.
– Vi låter inte det här försena bygget. Vi fortsätter att bygga på det sätt som vi anser är bäst och miljömässigt mest hållbart, säger bolagets kommunikatör Joel Nylin.

Fredrik Skaghammar
som är miljöchef i Tranås, en annan av de fyra kommunerna, anser dock inte att resonemanget håller.
– De gör inte en korrekt bedömning av hur kreosot får användas. Att de fortsätter sätta upp ledningsstolparna är en chansning, säger Fredrik Skaghammar till Dagens nyheter.

Kemikalieinspektionen klassar kreosot som cancerframkallande och säger att det innehåller flera substanser med hälsofarliga egenskaper, men accepterar ändå begränsad användning i bland annat just kraftledningsstolpar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev