Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska kycklingimportörer saknar insikt om övergrepp på arbetare

Publicerad: 26 november 2015, 10:28

Svenska företag saknar insikt om att det råder extremt dåliga arbetsvillkor inom den thailändska kycklingindustrin.


Ämnen i artikeln:

CsrSwedwatch

Den här artikeln publicerades den 26 november i Miljöaktuellt Idag.

Svenska företag saknar insikt om att det råder extremt dåliga arbetsvillkor inom den thailändska kycklingindustrin. Det konstateras i en ny rapport från Swedwatch och dess finska motsvarighet Finnwatch där det framgår att några av Sveriges största importörer och grossister för bearbetad kyckling, bland annat Menigo, Martin&Servera och Findus, inte har koll på att det förekommer kränkningar och övergrepp på migrantarbetare. Upphandlare på kommuner och landsting i Sverige sägs dessutom sakna rutiner för att ställa sociala krav och följa upp avtal vid inköp av kycklingprodukter.

I rapporten, Trapped in the Kitchen of the World, framgår att migrantarbetare från Kambodja och Myanmar som jobbar inom den thailändska kycklingindustrin ofta utsätts för kränkningar och övergrepp samtidigt som det är vanligt att de försätts i skuld. Swedwatch och Finnwatch har intervjuat 98 migrantarbetare på fyra thailändska kycklingföretag som exporterar sina produkter till Sverige och andra EU-länder. Arbetarna vittnar om en rättslös tillvaro och även om att barnarbete förekommer på flera av företagen. Thailand är efter Danmark det land som exporterar mest bearbetat kycklingkött till Sverige.

Rapporten kan laddas ned här (pdf).

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

CsrSwedwatch

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.