Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska kyrkans skogsinnehav ifrågasätts

Publicerad: 11 september 2013, 11:49

Delar av svenska kyrkans skogsinnehav sköts inte på ett för miljön hållbart sätt menar Naturskyddsföreningen. Detta då stora delar kalhuggs.


Kyrkan vill vara ett föredöme inom skogsbruket men eftersom vinsterna ifrån timret är en viktig del av ekonomin fortsätter kalavverkningarna. Trots detta är förvaltningen av skogen närmast en ickefråga i kyrkovalet på söndag, skriver Sveriges Radio.

– Det här är helt oacceptabelt, säger Malin Sahlin, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen till Svergies Radio.

Svenska kyrkan är den åttonde största skogsägaren i Sverige, totalt så motsvarar den skog kyrkan äger 700 000 fotbollsplaner. I mer än hälften av den produktiva skogsmarken bedrivs föryngringsavverkning – alltså kalhuggning som är bra för ekonomin men inte för den biologiska mångfalden

Fredrik Sätter som är skogsvaktare vid Härnösands stift medger att körskadorna är olyckliga men att det tillhör undantagen, och att gå ifrån kalavverkning tror han inte är möjligt.

– Att lägga om hela skogsbruket till ett hyggesfritt skogsbruk, det tror jag inte är rimligt, det finns inte förutsättningar för det, vare sig naturmässigt eller ekonomiskt, säger Fredrik Sätter till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.