Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska led-lampan som ska göra rent hus i USA

Publicerad: 12 november 2010, 11:04

I februari är det final i Global Ideas Contest i Kalifornien. Sverige deltar i tävlingen för första gången och framgångsreceptet stavas led-lampor baserade på nanotrådar av zink.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Final i tävlingen Global Ideas Contest hålls i San José 17 november. I år kommer de nordiska länderna för första gången att vara med och slåss om vinst och prestige i innovationstävlingen.

Sverige representeras i tävlingen av Ecospark, ett företag som grundades 2009 och som utvecklar en ny typ av led-dioder som kan användas i lcd-skärmar eller för konventionell belysning.

Lamporna baseras på nanotrådar av zink istället för galliumnitrit-dioder. Fördelarna är enligt företaget lägre tillverkningskostnader, högre energieffektivitet och ett vitare ljus än vad traditionella dioder avger.

Nästa vecka åker representanter för företaget till Kalifornien för en deltävling.

– Norden har inte deltagit tidigare. Men nu är det dags, vi sticker på tisdag morgon, säger Alexander Lidgren på investeringsnätverket Cleantech Scandinavia som arrangerar tävlingen på Norden-nivå.

I tävlingen som arrangeras av amerikanska Cleantech Open deltar ett 20-tal länder.

– Vi ser fram emot att ha deltagare från de nordiska länderna med i årets final. Jag tror att många av lösningarna från just denna region i allra högsta grad är gångbara i USA och i övriga världen, säger Kevin Braithwite på Cleantech Open, i en kommentar.

Ecosparks styrelseordförande Hans Lindberg är nöjd över att ha företaget är uttaget till finalen.

– Det är en stor ära att ha blivit nominerad som den svenska kandidaten. Detta kommer att hjälpa oss i kontakten med potentiella investerare och partner både i USA och Europa, säger Lindberg i en kommentar.

Under deltävlingen nästa vecka kommer Ecospark bland annat att mätas mot de övriga nordiska kandidaterna i tävlingen. Danmark representeras av Abeo, Norge av Pontoonpower, Finland av Zen Robotics och Island av Remakeelectrics.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.