Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska livsmedelsjättar kritiseras i samband med vattenbrist i Peru

Publicerad: 16 november 2018, 10:51

Foto: victorrdyrnes/Pixabay

Storskalig odling av exportgrönsaker i Peru har skapat en akut vattenbrist i delar av landet. Enligt en ny rapport är svenska livsmedelsjättar en del av problemet.


Storskalig odling av exportgrönsaker i Peru har skapat en akut vattenbrist i delar av landet. Hårdast drabbat är området Ica-dalen där vattenbrist nu slår hårt mot lokalbefolkningens hälsa och försörjning. Nu kräver Swedwatch och Diakonia i en rapport att svenska livsmedelsjättar tar ansvar för situationen och stärker sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. De företag som granskats i rapporten är Ica, Axfood, Coop, Martin&Servera, Everfresh och Ewerman.
”De svenska företagen bör stärka sin uppföljning av MR-risker i sin leverantörskedja, framför allt när det gäller vattenrelaterad påverkan. Det bör ske i samråd med lokalbefolkningen och de organisationer och försvarare av mänskliga rättigheter som verkar i området. Vilket ansvar företagen har är kopplat till deras möjlighet att påverka. De kan behöva göra satsningar tillsammans med andra företag i branschen”, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia, i en kommentar.

Swedwatch och Diakonia hävdar i rapporten att de svenska livsmedelsjättarna varit väl medvetna om problemen i Peru men trots detta inte i tillräcklig utsträckning genomfört kontroller och uppföljningar mot leverantörer i landet.

Läs rapporten “The last drop”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.