Klimat
Svenska miljöchefer om oljekatastrofen
Publicerad: 4 maj 2010, 11:15
Att vara miljöchef på BP är i dagsläget inget drömjobb. Miljöaktuellt ringde till andra miljöchefer i den svenska oljebranschen för att höra hur de ser på oljeolyckan som kan vara den värsta i Nordamerikas historia.
Utanför USA:s sydkust ligger oljeplattformen Deepwater Horizon och läcker dagligen ut flera hundra tusen liter olja ut i den Mexikanska golfen. Kritiken har varit hård mot oljebolaget BP, som fått stå till svars för den allvarliga oljekatastrofen, och som inte lyckats att stoppa läckan. Miljöchefen på BP har det minst sagt hett om öronen. Miljöaktuellt ringde upp två miljöchefer på bensinbolag i Sverige och hörde oss för hur det ligger till med krisberedskapen på hemmaplan.
Andreas Fogelberg, hälsa- miljö- och säkerhetschef på svenska Statoil.
Hur ser er krisberedskap ut för oljeolyckor?
– Jag vill först poängtera att olyckan som skett utanför Louisiana inte går att jämföra med vad som skulle kunna ske här hemma. Vi pratar helt andra proportioner av olja. I Sverige har vi ingen liknande verksamhet. Vi utvinner inte utan förvarar oljan. Men vi har självklart en beredskapsplan för hur vi ska agera om en olycka sker. Beroende på var någonstans olyckan sker, station, tankbil eller cistern, har vi olika bestämmelser för vilka det är som rycker ut vid räddningsarbetet. Vi har även en krisgrupp som konstant sitter beredda att rycka ut om det skulle ske allvarligare olyckor.
Andrea Haag, miljöchef OKQ8.
Vad kan ni lära er av olyckan utanför USA:s kust?
– Oljekatastrofen kommer förmodligen att bli en stor fråga bland världens oljebolag. Kunskaps- och erfarenhetsutbyte är viktigt. Vi har regelbundna erfarenhetsutbyten inom hälsa, miljö och säkerhet, både inom företaget och i branschen för att lära av varandra och hela tiden höja säkerhetsnivån.
Skulle en liknade olycka kunna hända OKQ8?
– Nej, OKQ8 har inga egna raffinaderier eller egen produktion, utan lagrar och distribuerar främst diesel, bensin och etanol.
En olycka vid någon av våra depåer skulle kunna bli allvarlig, men vi arbetar förebyggande och har beredskap om något skulle inträffa. De som arbetar vid depåerna är alla utbildade och vid hantering och förflyttning av produkter finns fastställda rutiner för att minimera alla typer av risker.
Cathrine Beijer