Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svenska politiker måste vakna”

Publicerad: 17 maj 2016, 12:14

Den globala medeltemperaturen har varit 1,5 grader i flera månader, enligt mätningar från Nasa. Väderfenomenet El Nino bidrar till det.

Foto: publicdomainpictures.net

Nyheten att den globala temperaturökningen redan tangerar 1,5 grader verkar knappast påverka svenska politiker i dagsläget, säger en besviken expert.


I går berättade forskare vid SMHI att den globala medeltemperaturen varit 1,5 grader högre de senaste 2–3 månaderna, jämfört med förindustriell tid, enligt mätningar vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
Klimatavtalet i Paris syftar till att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader, och säger att länderna ska sträva efter att hålla ökningen under 1,5 grader.
– Om man pratar i avtalet om 1,5 grader menar man i genomsnitt över flera år och inte en enskild månad. Så man kan inte säga nu har avtalet redan slagit fel. Men det här visar ändå att man redan är relativt långt på väg mot 1,5 grader, säger Torben Königk, klimatforskare vid Rossby Centre, SMHI, till Aktuell Hållbarhet.
Mikael Karlsson, miljöforskare vid KTH och ordförande i European Environmental Bureau, är expert i miljömålsberedningen som i början av juni ska presentera förslag till en svensk klimatstrategi.
När Aktuell Hållbarhet ber honom kommentera nyheten att den globala temperaturökningen nu har nått 1,5 grader under de senaste månaderna, håller han just på att läsa igenom ett flera hundra sidor långt utkast till den parlamentariskt sammansatta miljömålsberedningens slutbetänkande.
– Jag plockade genast ner nyheten till miljömålsberedningen. Där pågår en jättekonstig diskussion, som om man inte är medveten om klimatförändringen och hur snabbt den går, säger Mikael Karlsson.
Miljömålsberedningen som tidigare i år presenterade förslag på en svensk klimatlag och ett nytt klimatmål, kommer i juni med sitt slutbetänkande med förslag på klimatmål för olika sektorer. Enligt Mikael Karlsson är partierna nu oense om huruvida man ska tro på att det är möjligt att nå målen i den flera år gamla utredningen om en fossilfri fordonsflotta, som ansåg att utsläppen från transporterna kan minska med 80 procent till 2050, utan att ta hänsyn till den snabba utvecklingen på elbilsområdet.
– Någonting hände i Paris. USA:s och Kinas ledare driver igenom reformer och ledarna för svensk stålindustri och LRF går ut i media och talar om skarpare klimatmål. Samtidigt sitter våra svenska politiker fast i partipolitiskt käbbel om man kan nå målen i en flera år gammal utredning. Det känns som en Kafka-roman, säger Mikael Karlsson.
– Det är som att de har suttit i en bubbla och missat vad som har pågått de senaste åren. Jag är rädd för att en nyhet om att vi nått 1,5 grader inte påverkar dem särskilt mycket i miljömålsberedningen, säger han.
Själva klimatnyheten anser han är allvarlig.
– Det är ju ett månadsmedelvärde, men om det står sig och fortsätter under lång tid påverkar det klimatsystemen och havsytenivån. Det är nu, någonstans mellan 1,5 och 2 grader, som man börjar komma in i riskzonen för storskaliga effekter. Det som hände i Paris var positivt, men åtgärder syns inte på temperaturer än. Det viktiga är att nu omsätta Parisavtalet i nationell handling.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.