söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska Skyqraft besiktigar kraftledningar med drönare – tar in mer riskkapital

Publicerad: 14 januari 2020, 11:04

Skyqrafts grundare David Almroth, Sakina Turabali, Umar Chughtai inför en provflygning med bolgaets drönare Foto: Emelie Söderström/Antler

Det svenska AI-bolaget Skyqraft fortsätter att bygga en affärsidé som kan göra kraftledningsbesiktningar säkrare och mer hållbara. Nyligen har bolaget tagit in 5 miljoner kronor i nytt riskkapital från den internationella riskkapitalfonden Antler med flera.


BA


Det vanliga och dominerande sättet att besikta kraftledningar världen över sker med hjälp av markpersonal och helikoptrar, vilket både är dyrt, farligt och har en negativ klimatpåverkan. Med ny teknologi som växer fram kan det ske, billigare, effektivare och mer klimatsmart. 

En av aktörerna med en ny lösning är det svenska bolaget Skyqraft  som använder obemannade drönare som samlar in stora volymer bilddata som sedan analyseras i ett riskbedömningssystem med hjälp av maskininlärning. Därmed kan helikoptrar och andra kostsamma metoder helt och hållet ersättas. Drönaren kan upptäcka risker såsom lutande master, rost, sprickor i isolatorer och närliggande träd som riskerar att växa in i ledningarna. 

I dagarna har bolaget säkrat cirka 5 miljoner kronor i en investering från ett par så kallade affärsänglar och från Antler, en internationell riskkapitalfond och startup-generator med fokus på hållbara investeringar. David Almroth är vd och medgrundare av Skyqraft: 

”Vi strävar mot att revolutionera infrastruktursbesiktning genom att göra den säkrare, effektivare och framför allt mer hållbar. Den här investeringen möjliggör för oss att utveckla och leverera vårt maskininlärningssystem som kan upptäcka kritiska risker i kraftnätet bortom mänsklig kapacitet”, säger han i en kommentar. 

Skyqraft har i dag kontrakt med en kund som inneburit att den helt slutat att använda helikoptrar och i stället använder obemannade drönare för de årliga besiktningarna. Bolaget genomför också pilotprojekt tillsammans med Eon, två svenska kommuner och New York Gas and Electric.

Skyqraft ska nu fokusera på att bygga ut maskininlärningsmjukvaran samt utvidga användargränssnitt för kartfunktionen för sina kunder. Man kommer också att bygga fler drönaroperatörsteam samt testa ny utrustning.

 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev