Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenska Taxiförbundet anklagar Uber för skattefusk

Publicerad: 8 januari 2019, 13:12

Foto: Flickr/Mark Warner

Åtta av tio Uber-bilar skattefuskar genom att inte redovisa intäkter. Det visar en ny undersökning som Svensk Taxiförbundet har beställt av säkerhetsföretaget Gothia Protection Group.


Undersökningen visar att chaufförerna har angett ett lägre pris i taxametern än det pris som redovisas på kvittot som Uber levererat via e-post efter resan. Gothia Protection Group har under november och december 2018 gjort 112 testresor med Uber där de i efterhand har jämfört kvittot med de uppgifter som har skickats in till den redovisningscentral som för vidare uppgifterna till Skatteverket.

”De 112 resorna med Uber kostade totalt 23 104 kronor att genomföra. Utifrån vad som angetts på respektive taxameter under resorna har dock endast 7374 kronor redovisats till redovisningscentralen. Det betyder alltså att mindre än en tredjedel av Ubers intäkter redovisats enligt lagens krav”, står det i rapporten som Gothia Protection Group har sammanställt.

I rapporten framgår att de förare som utförde resorna tillsammans har kört minst 530 694 resor för Uber. Om de redovisat alla dessa resor på motsvarande sätt som i undersökningen menar Gothia Protection Group att det är ansenliga belopp som undanhållits statskassan enbart från denna grupp förare.

”Med ett försiktigt antagande att en snittresa kostat 100 kronor har förarna i undersökningen kört in drygt 53 miljoner kronor för Uber, men endast redovisat knappt 17 miljoner kronor. 68 procent, eller drygt 36 miljoner kronor är med detta antagande oredovisade”, skriver rapportförfattarna.

Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, säger i en kommentar att branschorganisationen bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm. Antagandet bygger på att Uber har 1 500 bilar i Stockholm som omsätter drygt en miljard kronor per år.

En talesperson för Uber skriver i ett mail till Aktuell Hållbarhet att de tar de anklagelserna om påstådd felaktig taxameteranvändning på stort allvar.

”I en bransch som historiskt har brottats med undanhållen omsättning, är regelefterlevnad för resor som sker på Ubers plattform oerhört viktigt för oss. För att kunna använda vår app måste åkare som vill samarbeta med oss bekräfta att de kommer att fullgöra sina skatteförpliktelser. Vi arbetar kontinuerligt med att stötta och förenkla för förare och åkare att fullgöra sina skyldigheter och kommer att undersöka dessa anklagelser ytterligare”, skriver Daniel Byrne, kommunikationsansvarig inom EMEA för Uber.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.